Bernard Jantarový
Bernard Jantarový ležák
Voltáž: 5,0 %
Výrobce: Rodinný pivovar Bernard a.s.
Složení: pitná voda, ječný slad ze sladovny Bernard, speciální slady, žatecký upravený chmel, chmelový extrakt, kvasnice
Názor 1: Na začátku 90.let byl zkrachovalý humpolecký pivovar vydražen v malé privatizaci. Povedlo se to třem pánům. Jaroslav Vávra, Rudolf Šmejkal a samozřejmě nejvýraznější postava Stanislav Bernard. Byl to nelehký boj o prosperitu pivovaru. Vypadalo to dost špatně. Díky kvalitě piva, servisu a propagaci se ale BERNARD stal značkou a pojmem. Od roku 2000 působí pivovar jako akciová společnost. V červenci 2001 do ní jako strategický partner vstoupil pivovar Duvel Moortgat z Belgického království, který získal 50% podíl. Českými majiteli jsou s 25% podíly Stanislav Bernard a Josef Vávra. Rodinný pivovar BERNARD v Humpolci dosáhl řady úspěchů a každý rok na jeho kontě přibývají další prestižní ocenění. Se značkou BERNARD se můžete setkat nejenom v celé České republice, ale i v mnoha dalších státech. V roce 2009 výstav pivovaru poprvé překročil hranici 200 tisíc hl alkoholického a nealkoholického piva. Toliko z historie a současnosti. Bernard Jantarový ležák jest atypickým produktem rodinného pivovaru. Jedná se totiž o řezaný kvasnicový ležák. Pěnivost je vysoká, avšak nevydrží dlouho. Na to, že je to 12° pivo, hořké je tak akorát. Má plnou chuť, snáze se pije (nekouše). Žádný špatný pocit v „chlebárně“. V tomto pivu pociťuji velkou zkušenost humpoleckého pivovaru a vytříbenost. Zlaté české ručičky. Pákový uzávěr má pro mě vždy sympatie. Lahvička se sklářskou péčí. Nebylo by od věci napsat, že Bernard Jantarový zvítězil v prestižních kategoriích a získal světové ocenění. Jedná se o pivo, které vytvářeli „mazáci“. Doporučuji.
Hodnocení: 4,1/5
Názor 2: Pivo plné, dospělé chuti. Barva "jižana." Tmavost dodává této dvanáctce jisté zjemnění, co se hořkosti týče. Chvíli po odpití lze zaznamenat jemný karamelový a lehce nasládlý podtón. Pěnivost je spíše úspornějšího charakteru a vcelku rychle se ztrácí (o to lépe se konzumuje). Nicméně svým vyvinutým tělem je vhodné maximálně jednou denně, či méně. Jistě se bude skvěle hodit jako mok po mastnějším jídle (kačena, zelí, tolstolobik apod.). Originální Bernardův uzávěr.
Hodnocení: 3,8/5