Intenzivnost chuti
Milý návštěvníci stránek. Tímto článkem bychom rádi započali pravidelné příspěvky z okruhu kávy, především pak ve smyslu pití jejího odvaru.
Usedněte do textového vagónku, jenž Vás v průběhu let proveze po plantážích, sklizních, či tunelem způsobů příprav, kde koleje vedou i skrz výstavu všelikých přístrojů k výrobě tmavého moku, až po samotný "výchut" horkého šálku onoho všeobecně oblíbeného nápoje.
Tedy, podívejme se, jak jest možno ovlivnit výraznost chuti na kvalitním kávovaru střední třídy italského výrobce DeLonghi. Pro názornost nám poslouží typová verze s označením "Magnifica."
Na výběr se nabízí rovných pět možností, od kávy "extra jemné," až po "extra silnou." Zde fotografický materiál (pozn.: síla kávy se zobrazuje na druhém řádku displeje):
Volbu extra jemné kávy bychom doporučili svátečním pijákům, kteří nejsou příliš zvyklý na kofein. Nicméně lidé, kteří pitím kávy dodržují pitný režim, by tuto variantu označili nejspíše za "lúru." Byla by však věčná škoda, kdyby podobná hodnocení převyšovala důležitost v našich preferencích před vlastními chuťovými pohárky.
Tip redakce: při malém množství vody je tato káva vcelku plnohodnotná.
Jemná chuť - tedy o něco málo silnější výluh, než v předchozí variantě. Ideální pro ty, kdož nechtějí vyloženě zůstat u dna (například z důvodu podnikové hirarchie, pocit nedoceněnosti mezi kolegy apod.), ale zároveň neradi "brusný papír."
Tip redakce: doporučujeme konzumovat při začínající noční směně s výběrem polodenní dovolené.
Normální chuť je jakási střední hranice stanovena výrobcem. Bude to zřejmě nejvhodnější volba, pokud se rozhodneme laborovat s "velikostí" vody.
Tip redakce: v případě nečekané návštěvy je při neznalosti jejích preferencí tento režim dozajista nejvhodnější.
Silná chuť už může být vrchní hranice kdekterého poživatele. Nápoj má již citelný kofeinový dopad (sváteční pijané mohou pociťovat až lehké škrábání v krku), a proto je vhodné dotázat se na zájem o toto "volume" nejen návštěvy, ale především sebe sama.
Tip redakce: u slabších povah může v kombinaci s plnotučnou smetanou vyvolat střevní potíže.
U této volby již buďme obezřetní a bdělí. Všechny charakteristiky uvedené u "silné chuti" jsou zde několikrát znásobeny a rozhodně nejsou pro každého!
Tip redakce: tato síla je nejvhodnější volbou při vytváření vlasového zábalu.
Pro úplnost uveďme, že onu sílu kávy udává hrubost (co do rozměru) kávového puku, přes který protéká horká voda - čili čím větší puk, tím silnější káva.
Výběr, chcete-li listování, ovládáme stisky tlačítka se symbolem kávových zrnek (u kávovaru DeLonghi Magnifica vpravo nahoře).
Na požadovanou chuť má mimo toto vliv vícero prvků, které můžeme nastavovat (např. velikost vody, hrubost namletí), ale o tom si povíme v některém z příštích dílů.
Hezký sos!